Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - Shabnam Sakia

Pages: 1 [2]
16
Faculty Forum / দেশী ফলের সাতকাহন
« on: August 15, 2014, 10:54:04 PM »
আমড়াঃ বৃক্ষগুলি ২০-৩০ ফুট উঁচু হয়, প্রতিটি যৌগিক পাতায় ৮-৯ জোড়া পত্রক থাকে পত্রদন্ড ৮-১২ ইঞ্চি লম্বা এবং পত্রকগুলো ২-৪ ইঞ্চি পর্যন্ত লম্বা হয়। কাঁচা ফল টক বা টক মিষ্টি হয়, তবে পাকলে টকভাব কমে আসে এবং মিষ্টি হয়ে যায়। ফলের বীজ কাঁটাযুক্ত। ৫-৭ বছরেই গাছ ফল দেয়। এই ফল কাচা ও পাকা রান্না করে বা আচার বানিয়ে খাওয়া যায়। ফল, আগস্ট মাসে বাজারে আসে আর থাকে অক্টোবর পর্যন্ত। আমড়া কষ ও অম্ল স্বাদযুক্ত ফল। এতে প্রায় ৯০%-ই পানি, ৪-৫% কার্বোহাইড্রেট ও সামান্য প্রোটিন থাকে। ১০০ গ্রাম আমড়ায় ভিটামিন-সি পাওয়া যায় ২০ মিলিগ্রাম, ক্যারোটিন ২৭০ মাইক্রোগ্রাম, সামান্য ভিটামিন-বি, ক্যালসিয়াম ৩৬ মিলিগ্রাম, আয়রন ৪ মিলিগ্রাম। আমড়ায় যথেষ্ট পরিমাণ পেকটিনজাতীয় ফাইবার এবং অ্যান্টি-অক্সিডেন্টজাতীয় উপাদান থাকে। আমড়া একটি ভিটামিন-সি-সমৃদ্ধ ফল (প্রতি ১০০ গ্রাম আমড়ায় ২০ মিলি গ্রাম পাওয়া যায়)। ইহা কোষ্ঠকাঠিন্য দূর করে ওজন কমাতে সহায়তা করে, রক্তের কোলেস্টেরলের মাত্রা কমায়, অ্যান্টি-অক্সিডেন্টজাতীয় উপাদান থাকায় আমড়া বার্ধক্যকে প্রতিহত করে।

আমলকীঃ আমলকী গাছ ৮ থেকে ১৮ মিটার উচ্চতা বিশিষ্ট হতে পারে, পাতা ঝরা প্রকৃতির। হালকা সবুজ পাতা, যৌগিক পত্রের পত্রক ছোট, ১/২ ইঞ্চি লম্বা হয়। হালকা সবুজ স্ত্রী ও পুরুষফুল একই গাছে ধরে। ফল হালকা সবুজ বা হলুদ ও গোলাকৃতি ব্যাস ১/২ ইঞ্চির কম বেশি হয়। কাঠ অনুজ্জল লাল বা বাদামি লাল। বাংলাদেশের প্রায় সব অঞ্চলে ই দেখা যায়। গাছ ৪/৫ বছর বয়সে ফল দেয়। আগষ্ট - নভেম্বর পর্যন্ত ফল পাওয়া যায়। বীজ দিয়ে আমলকির বংশবিস্তার হয়। বর্ষাকালে চারা লাগানোর উপযুক্ত সময়। আমলকির ভেষজ গুণ রয়েছে অনেক। ফল ও পাতা দুটিই ওষুধরূপে ব্যবহার করা হয়। আমলকিতে প্রচুর ভিটামিন ‘সি’ থাকে। পুষ্টি বিজ্ঞানীদের মতে, আমলকিতে পেয়ারা ও কাগজি লেবুর চেয়ে ৩ গুণ ও ১০ গুণ বেশি ভিটামিন ‘সি’ রয়েছে। আমলকিতে কমলার চেয়ে ১৫ থেকে ২০ গুণ বেশি, আপেলের চেয়ে ১২০ গুণ বেশি, আমের চেয়ে ২৪ গুণ এবং কলার চেয়ে ৬০ গুণ বেশি ভিটামিন ‘সি’ রয়েছে। একজন বয়স্ক লোকের প্রতিদিন ৩০ মিলিগ্রাম ভিটামিন ‘সি’ দরকার। দিনে দুটো আমলকি খেলে এ পরিমাণ ভিটামিন ‘সি’ পাওয়া যায়। আমলকি খেলে মুখে রুচি বাড়ে। স্কার্ভি বা দন্তরোগ সারাতে টাটকা আমলকি ফলের জুড়ি নেই। এছাড়া পেটের পীড়া, সর্দি, কাশি ও রক্তহীনতার জন্যও খুবই উপকারী। লিভার ও জন্ডিস রোগে উপকারী বলে আমলকি ফলটি বিবেচিত। আমলকি, হরিতকী ও বহেড়াকে একত্রে ত্রিফলা বলা হয়। এ তিনটি কনো ফল একত্রে রাতে ভিজিয়ে রেখে সকালবেলা ছেঁকে খালি পেটে শরবত হিসেবে খেলে পেটের অসুখ ভালো হয়। বিভিন্ন ধরনের তেল তৈরিতে আমলকি ব্যবহার হয়। কাঁচা বা শুকনো আমলকি বেটে একটু মাখন মিশিয়ে মাথায় লাগালে খুব তাড়াতাড়ি ঘুম আসে। কাঁচা আমলকি বেটে রস প্রতিদিন চুলে লাগিয়ে দুতিন ঘন্টা রেখে দিতে হবে। এভাবে একমাস মাখলে চুলের গোড়া শক্ত, চুল উঠা এবং তাড়াতড়ি চুল পাকা বন্ধ হবে।

চালতাঃ চালতা ফল দিয়ে চাটনি ও আচার তৈরি হয়। এটি স্থানবিশেষে চালিতা, চাইলতে ইত্যাদি নামেও অভিহিত। গাছটি দেখতে সুন্দর বলে শোভাবর্ধক তরু হিসাবেও কখনো কখনো উদ্যানে লাগানো হয়ে থাকে। চালতা গাছ মাঝির আকারের চিরহরিৎ বৃক্ষ জাতীয় উদ্ভিদ। এ গাছ উচ্চতায় ১৫ মিটার পর্যন্ত হতে পারে। গাছের গায়ে লালচে রঙের চকচকে বাকল থাকে। পাতার কিনারা খাঁজ কাটা, শিরা উঁচু সমান্তরাল। চালতার সাদা রঙের ফুল দেখতে সুন্দর ; এটি সুগন্ধযুক্ত। ফুলের ব্যাস ১৫-১৮ সেন্টিমিটার। ফুলে পাঁচটি মোটা পাঁপড়ি থাকে ; বৃতিগুলো সেসব পাঁপড়িকে আঁকড়ে ঘিরে রাখে। বছরের মে-জুন মাসে ফুল ফোটার মৌসুম। ফল টক বলে চালতার আচার, চাটনি, টক ডাল অনেকের প্রিয় খাদ্য। পাকা ফল পিষে নিয়ে নুন-লংকা দিয়ে মাখালে তা বেশ লোভনীয় হয়। গ্রাম এলাকায় সাধারণত জঙ্গলে এ গাছ জন্মে ; কখনো কখনো দু’একটি গাছ বাড়ির উঠানে দেখা যায়। চালতা ফলের যে অংশ খাওয়া হয় তা আসলে ফুলের বৃতি। প্রকৃত ফল বৃতির আড়ালে লুকিয়ে থাকে। ফল বাঁকানো নলের মত ; ভিতরে চটচটে আঠার মধ্যে বীজ প্রোথিত থাকে। চালতা অপ্রকৃত ফল; মাংসল বৃতিই ভক্ষণযোগ্য।

করমচাঃ করমচা হল টক স্বাদের ছোট আকৃতির একটি ফল। ইংরেজিতে একে natal plum বলা হয়। Carissa গণভুক্ত কাঁটাময় গুল্মজাতীয় করমচা উদ্ভিদটি এশিয়া, আফ্রিকা এবং অস্ট্রেলিয়া মহাদেশে পাওয়া যায়। কাঁচা ফল সবুজ, পরিণত অবস্থায় যা ম্যাজেন্টা লাল-রং ধারন করে। অত্যন্ত টক স্বাদের এই ফলটি খাওয়া যায়, যদিও এর গাছ বিষাক্ত। করমচার ঝোপ দেখতে সুন্দর।

জামরুলঃ জামরুল আমাদের দেশের গ্রীষ্মকালীন ফল। দেখতে সুন্দর ও লোভনীয় হলেও খেতে তত সুস্বাদু নয়। জামরুল সাদা ও মেরুন বর্ণের হয়। এই ফল ডায়াবেটিক রোগীর জন্য খুব উপকারী। ফলটি রসাল ও হালকা মিষ্টি। পুষ্টিগুণ অন্য ফলের মতো স্বাভাবিক। এতে মোট খনিজ পদার্থের পরিমাণ কমলার তিন গুণ ও আম, আনারস ও তরমুজের সমান।

সফেদাঃ সফেদা ফল বড় উপবৃত্তাকার 'বেরি' জাতীয়। এর ব্যাস ৪-৮ সেমি হয়। দেখতে অনেকটা মসৃণ আলুর মত। এর ভেতরে ২-৫ টি বীজ থাকে। ভেতরের শাস হালকা হলুদ থেকে মেটে বাদামি রঙের হয়। বীজ কালো। সফেদা ফলে খুব বেশি কষ থাকে। এটি গাছ থেকে না পাড়লে সহজে পাকে না। পেড়ে ঘরে রেখে দিলে পেকে নরম ও খাবার উপযোগী হয়। সফেদা ফল বেশ মিষ্টি। কাঁচা ফল শক্ত এবং 'স্যাপোনিন' (saponin) সমৃদ্ধ। সফেদা গাছ উষ্ণ ও ক্রান্তীয় অঞ্চল ছাড়া বাঁচে না। শীতল আবহাওয়ায় সহজেই মরে যায়। সফেদা গাছে ফল আসতে ৫-৮ বছর লাগে। এতে বছরে দুইবার ফল আসতে পারে যদিও গাছে সারা বছর কিছু কিছু ফুল থাকে।

কামরাঙাঃ কামরাঙা বাংলাদেশের অন্যতম জনপ্রিয় ফল। এর স্বাদ টক-মিষ্টি। কামরাঙা ও এর ঘনিষ্ট বিলিম্বি (Averrhoa bilimbi) সম্ভবত দক্ষিণ-পুর্ব এশিয়ায় ( মালয় উপদ্বীপ হতে ইন্দোনেশিয়া উৎপন্ন ) দেখা যায়। টক মিষ্টি এই ফলটি অত্যন্ত পুষ্টিগুণ সম্পন্ন একটি ফল। আমাদের দেশে প্রচুর জন্মায় এই ফলটি। গ্রামাঞ্চলে কামরাঙ্গার ভর্তা একটি জিভে জল আনা খাদ্য।

17
Be a Leader / Motivational personality "Chetan Bhagat
« on: April 09, 2014, 07:04:10 PM »
Chetan Bhagat is a famous Indian author who penned down novels that hit the market with great success. All of them were bestsellers since their release and have been filmed by famous Bollywood directors. Chetan Bhagat is considered a youth icon rather than as just an author. With his vivid and humorous way of depicting stories, he has inspired reading habits in many young Indians. He is also a good columnist and writes columns for many leading newspapers. According to him, novels are entertainment tools through which he expresses his views and opinion about society and the youth. Development issues and national issues are addressed through columns. Chetan's columns are written in a way that directly points out the issues within our country and in many times it has even triggered discussions in the parliament. He is not only a good writer but also a motivational speaker and has given many motivational speeches at many colleges, organizations and companies.

The following quotations are given by this personality

“The world's most sensible person and the biggest idiot both stay within us. The worst part is, you can't even tell who is who.”

“Life is not to be taken seriously, as we are really temporary here. We are like a pre-paid card with limited validity. If we are lucky, we may last another 50 years. And 50 years is just 2,500 weekends. Do we really need to get so worked up? It’s ok, bunk a few classes, goof up a few interviews, fall in love. We are people, not programmed devices.”
 
“Stupid people go to college but"smart people own them"....”
“I’ve told you the four thunderstorms – disappointment, frustration, unfairness and isolation. You cannot avoid them, as like the monsoon they will come into your life at regular intervals. You just need to keep the raincoat handy to not let the spark die”

http://www.chetanbhagat.com/about/

18
Be a Leader / Women Who Changed the World...... “Mother Teresa”
« on: November 17, 2013, 03:15:51 PM »
Mother Teresa was born, 1910, in Skopje, capital of the Republic of Macedonia. Little is known about her early life, but at a young age she felt a calling to be a nun and serve through helping the poor. At the age of 18 she was given permission to join a group of nuns in Ireland. After a few months of training, with the Sisters of Loreto, she was then given permission to travel to India. She took her formal religious vows in 1931, and chose to be named after St Therese of Lisieux - the patron saint of missionaries.
On her arrival in India, she began by working as a teacher, however the widespread poverty of Calcutta made a deep impression on her; and this led to her starting a new order called “The Missionaries of Charity”. The primary objective of this mission was to look after people, who nobody else was prepared to look after. Mother Teresa felt that serving others was a key principle of the teachings of Jesus Christ. She often mentioned the saying of Jesus,
She experienced two particularly traumatic periods in Calcutta. The first was the Bengal famine of 1943 and the second was the Hindu/Muslim violence in 1946 - before the partition of India. In 1948, she left the convent to live full time amongst the poorest of Calcutta. She chose to wear a white Indian Sari, with blue trimmings - out of respect for the traditional Indian dress. For many years, Mother Teresa and a small band of fellow nuns survived on minimal income and food, often having to beg for funds. But, slowly her efforts with the poorest were noted and appreciated by the local community and Indian politicians.
In 1952, she opened her first home for the dying, which allowed people to die with dignity. Mother Teresa often spent time with those who were dying. Some have criticised the lack of proper medical attention, and refusal to give painkillers. But, others say that it afforded many neglected people the opportunity to die knowing someone cared.
Mother Teresa never sought to convert those of an another faith. Those in her dying homes were given the religious rites appropriate to their faith. However, she had a very firm Catholic faith and took a strict line on abortion, the death penalty and divorce - even if her position was unpopular. Her whole life was influenced by her faith and religion, even though at times she confessed she didn't feel the presence of God.
The Missionaries of Charity now has branches throughout the world including branches in the developed world where they work with the homeless and people affected with AIDS. In 1965, the Society became an International Religious Family by a decree of Pope Paul VI.
In the 1960s, the life of Mother Teresa was first brought to a wider public attention by Malcolm Muggeridge who wrote a book and produced a documentary called “Something Beautiful for God”.
n 1979, she was awarded the Nobel Peace Prize "for work undertaken in the struggle to overcome poverty and distress, which also constitutes a threat to peace." She didn't attend the ceremonial banquet, but asked that the $192,000 fund be given to the poor.
Mother Teresa was formally beatified in October 2003 by Pope John Paul II and is now known as Blessed Teresa of Calcutta.
Mother Teresa was a living saint who offered a great example and inspiration to the world.

19
Be a Leader / 20 motivational quotes for job seekers:
« on: November 17, 2013, 02:54:39 PM »


“Fall seven times, stand up eight.” –Japanese proverb

  “Never put off till tomorrow what you can do today.” –Thomas Jefferson

“Those who do not learn from history are doomed to repeat it.” –George Santayana

“The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.” –Eleanor Roosevelt

“People who are unable to motivate themselves must be content with mediocrity, no matter how impressive their other talents.” –Andrew Carnegie

“The definition of insanity is doing the same thing over and over and expecting different results.” –Benjamin Franklin

“Find out what you like doing best and get someone to pay you for doing it.”–Katherine Whitehorn

“One important key to success is self-confidence. An important key to self-confidence is preparation.” –Arthur Ashe

“Success consists of going from failure to failure without loss of enthusiasm.”–Winston Churchill

“Believe in yourself! Have faith in your abilities! Without a humble but reasonable confidence in your own powers you cannot be successful or happy.”–Norman Vincent Peale

“You miss 100% of the shots you don’t take.”–Wayne Gretzky

“Big jobs usually go to the men who prove their ability to outgrow small ones.” –Ralph Waldo Emerson

“Do one thing every day that scares you.” –Eleanor Roosevelt

“I’m playing; I’m here. I’m going to fight until they tell me they don’t want me anymore.” –Steve Nash

“Don’t be afraid to fail. Don’t waste energy trying to cover up failure. Learn from your failures and go on to the next challenge. It’s OK to fail. If you’re not failing, you’re not growing.” –H. Stanley Judd

 “Opportunities don’t often come along. So, when they do, you have to grab them.” –Audrey Hepburn

“Never say anything about yourself you do not want to come true.” –Brian Tracy

“When one door closes, another opens; but we often look so long and so regretfully upon the closed door that we do not see the one which has opened for us.” –Alexander Graham Bell

“Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life.” –Confucius

 “Only those who dare to fail greatly can ever achieve greatly.” –Robert F. Kennedy


20


আমলকি আমাদের দেশের শ্রেষ্ঠ ফলগুলোর মধ্যে একটি। আমলকি খেলে অনেক রোগের হাত থেকে নিষ্কৃতি পাওয়া যায় বা অনেক রোগ সেরে যায়। এ ফলের গুণাগুণ অমৃত সমান-তাই একে অমৃতফল বলা হয়ে থাকে।

আমলকী বা আমলকি একপ্রকার ভেষজ ফল। সংস্কৃত ভাষায় এর নাম – আমালিকা। ইংরেজি নাম -aamla বা Indian gooseberry। আমলকি গাছের বৈজ্ঞানিক নাম Phyllanthus emblica বা Emblica officinalis।

আমলকির স্বাদ যদিও টক এবং কষাটে কিন্তু সুস্থ শরীরের জন্য আমলকি খাওয়ার অভ্যেস করা দরকার। এর স্বাদ প্রথমে কষাটে লাগলেও খাওয়া শেষে মুখে মিষ্টি ভাব আসে। আমলকির ভেষজ গুণ রয়েছে অনেক। প্রতিদিন একটি আমলকি খাওয়ার অভ্যেস করুন।

আমলকিতে প্রচুর ভিটামিন সি থাকে। পুষ্টি বিজ্ঞানীদের মতে, আমলকিতে পেয়ারা ও কাগজি লেবুর চেয়ে ৩ গুণ ও ১০ গুণ বেশি ভিটামিন সি রয়েছে। আমলকিতে কমলার চেয়ে ১৫ থেকে ২০ গুণ বেশি, আপেলের চেয়ে ১২০ গুণ বেশি, আমের চেয়ে ২৪ গুণ এবং কলার চেয়ে ৬০ গুণ বেশি ভিটামিন সি রয়েছে।

রোগ-ব্যাধিতে আমলকির ব্যবহার:

১. শরীরে ভিটামিন সি এর ঘাটতি মেটাতে আমলকির জুড়ি নেই। ভিটামিন সি এর অভাবে যেসব রোগ হয়, যেমন – স্কার্ভি, মেয়েদের লিউকরিয়া, অর্শ প্রভৃতি ক্ষেত্রে আমলকি খেলে উপকার পাওয়া যায়।

২.হার্টের রোগীরা আমলকি খেলে ধরফরানি কমবে। টাটকা আমলকি তৃষ্ণা মেতে, ঘন ঘন প্রস্রাব হওয়া বন্ধ করে, পেট পরিষ্কার করে।

৩. আমলকি খেলে মুখে রুচি বাড়ে।এছাড়া পেটের পীড়া, সর্দি, কাশি ও রক্তহীনতার জন্যও খুবই উপকারী।

৪. পিত্ত সংক্রান্ত যেকোনো রোগে সামান্য মধু মিশিয়ে আমলকি খেলে উপকার হয়।

৫. বারবার বমি হলে শুকনো আমলকি এককাপ পানিতে ভিজিয়ে ঘন্টা দুই বাদে সেই পানিতে একটু শ্বেত চন্দন ও চিনি মিশিয়ে খেলে বমি বন্ধ হয়। নিয়মিত কয়েক টুকরো করে আমলকি খেলে চোখের দৃষ্টিশক্তি ঠিক থাকে। আমলকি খিদে বাড়ায়, শরীর ঠান্ডা রাখে।

৬. বিভিন্ন ধরনের তেল তৈরিতে আমলকি ব্যবহার হয়। আমলকি থেকে তৈরী তেল মাথা ঠান্ডা রাখে। কাঁচা বা শুকনো আমলকি বেটে একটু মাখন মিশিয়ে মাথায় লাগালে খুব তাড়াতাড়ি ঘুম আসে। কাঁচা আমলকি বেটে রস প্রতিদিন চুলে লাগিয়ে দুতিন ঘন্টা রেখে দিতে হবে। এভাবে একমাস মাখলে চুলের গোড়া শক্ত, চুল উঠা এবং তাড়াতড়ি চুল পাকা বন্ধ হবে।



প্রতি ১০০ গ্রাম আমলকিতে আছে:
জলীয় অংশও – ৯১.৪
মোট খনিজ – ০.৭
আঁশ – ৩.৪
খাদ্যশক্তি – ১৯
আমিষ – ০.৯
চর্বি – ০.১
শর্করা – ৩.৫
ক্যালসিয়াম – ৩৪মি:
লৌহ – ১.২
ক্যারোটিন – ০
ভিটামিন বি-১ – ০.০২
ভিটামিন – ০.০৮মি:
ভিটামিন সি – ৪৬৩

21
Nutrition and Food Engineering / Benefits of Aloe Vera
« on: August 02, 2013, 01:37:28 PM »
Aloe Vera is really quite an incredible plant. It is a succulent plant and part of the lily family (Liliaceae), the same family that garlic and onions belong to. Different parts of the plant are used for different effects on the body and Aloe Vera has both internal and external applications.
Aloe Vera contains over 200 active components including vitamins, minerals, amino acids, enzymes, polysaccharide, and fatty acids- no wonder it’s used for such a wide range of remedies. The bulk of the Aloe Vera leaf is filled with a clear gel-like substance, which is approximately 99% water.
Here is a list of the Top Benefits and Medicinal Uses for Aloe Vera:

1.   Aloe Vera is high in vitamins and minerals.
Aloe Vera contains many vitamins including A, C, E, folic acid, choline, B1, B2, B3 (niacin), B6. Aloe Vera is also one of the few plants that contain vitamin B12.
Some of the 20 minerals found in Aloe Vera include: calcium, magnesium, zinc, chromium, selenium, sodium, iron, potassium, copper, manganese.

2.   Aloe Vera is high in amino acids and fatty acids.
Amino acids are the building blocks of protein. There are about 22 amino acids that are necessary for the human body and it is said that 8 of these are essential. Estimates of the amino acids found in aloe range from 18-20 amino acids, with all 8 essential amino acids.

3.   Aloe Vera helps with digestion.
Poor digestion is related to many diseases. A properly functioning digestive tract is one of the keys and foundations of health. Aloe is known to soothe and cleanse the digestive tract and help improve digestion. The interesting thing about taking aloe internally is that, because it is an adaptogen, it helps with either constipation or diarrhea, helping to regulate your elimination cycles in whatever way you need.  It’s been a great remedy for people with problems such as irritable bowel syndrome as well as acid reflux.

4.   Aloe Vera helps in detoxification
Aloe Vera is a gelatinous plant food, just like seaweeds and chia. The main benefit to consuming gelatinous plant foods in your diet is that these gels move through the intestinal tract absorbing toxins along the way and get eliminated through the colon. This will help the proper elimination of waste from your body and help the detoxification of your body.

5.   Aloe Vera alkalizes the body.
Disease cannot manifest in an alkaline environment. Most people are living and subsisting on mostly acidic foods. For great health, remember the 80/20 rule – 80% alkaline forming foods and 20% acidic. Aloe vera is an alkaline forming food. It alkalizes the body, helping to balance overly acidic dietary habits

6.   Aloe Vera boost the immune system
Aloe is also an immune enhancer because of its high level of anti-oxidants, which help combat the unstable compounds known as free-radicals, contributing to the aging process. (Free radicals are a bi-product of life itself, it is a naturally occurring process but we can overload ourselves with unnecessary free-radicals by living an unhealthy lifestyle) Aloe is also an antipyretic which means it used to reduce or prevent fever.

7.   Aloe Vera is great for skin

Due to aloe’s high water content (over 99% water) it is a great way to hydrate, moisturize and rejuvenate the skin and fits within my general guideline: “Don’t put anything on your skin that you wouldn’t eat!” Aloe increases the elasticity of the skin making it more flexible through collagen and elastin repair. Aloe is an emollient, helping to soften and soothe the skin. It helps supply oxygen to the skin cells, increasing the strength and synthesis of skin tissue and induces improved blood flow to the skin through capillary dilation.

22
Award / Duke of Edinburgh Award program
« on: August 01, 2013, 01:19:10 AM »
The Duke of Edinburgh’s Award Foundation, Bangladesh is a noble initiative of six national and multinational organizations to bring the world’s most prestigious award for young people “The Duke of Edinburgh’s Award” to Bangladesh.

The Duke of Edinburgh’s Award Foundation, Bangladesh is a non-profit organization that administers “The Duke of Edinburgh’s Award” in Bangladesh.

 On 20 August 2008, the former British High Commissiner to Bangladesh HE Mr. Stephen Evans initiated the programme in Dhaka for the students of 12 leading educational institutions. Within the first month 460 students enrolled in the award and started their journey towards exploring a better self.

Since the inception 4500 students from 28 leading institutions from Dhaka and Chittagong enrolled for the award.

Bangladesh has achieved the status of National Award Authority within very short time. The award programme in Bangladesh is being operated with direct coordination and support from the Regional Secretariat in Australia and the International Secretariat in the UK.


23
Faculty Forum / How to maximize the last ten days of ramadan
« on: July 30, 2013, 09:18:30 PM »
The last 10 days of Ramadan are the most blessed & we should increase our Worship & Devotion:

Allah's Messenger used to exert himself in devotion during the last ten nights to a greater extent than at any other time

Aisha (Ra) reported: With the start of the last ten days of Ramadan, the Prophet (Sallallahu Alaihi Wasallam) used to tighten his waist belt (i.e. work harder) and used to pray the whole night, & used to keep his family awake for the prayers. (Bukhari)

So there is still time for us to redeem ourselves in the last 10 blessed days of Ramadan. We must NOT miss this opportunity otherwise we will regret it forever. We should strive to seek out night of power which is hidden in one of the last 10 nights of Ramadan, particularly in the odd numbered nights.

So this is our chance to get closer to Allah & to gain his mercy and forgiveness of ALL of our past and present sins! Therefore we should put everything into the last 10 nights & know that we will get so much more in return. But if we waste these nights then we will regret it FOREVER!

The following are 10 ways which we can maximize these blessed nights:

1.   Sitting I'tikaf in the last 10 days

2.   Schedule & Monitor Daily Worship

3.   Reciting Qur'an abundantly

4.   Nawafil (Voluntary) prayers

5.   Sunnah & Nawafil prayers to pray during last 10 days:

6.   Excessive Remembrance of Allah

1.   Allahumma innaka 'afuwwun tuhibbul 'afwa fa'fu 'annee - Recite this abundantly during the last ten nights of Ramadan.

2. Subhaanallah

3. Alhamdulillah

4. Allahu Akbar

5. Laa ilaaha illallah

6. LA HAWLA WA LA QUWWATA ILLA BILLAH-HIL ALIYYIL ADHEEM

7. Asthaghfirullah-halladhee Laa ilaaha illa-huwal Hayyul Qayyuumu Wa athoobu Ilay

Or short version: Asthaghfirullah

8. SUB-HAAN'ALLAAHi WA BI-HAM'DIHI SUB-HAAN'ALLAH-IL ADHEEM

7.   Making Excessive Dua
 
8.Seeking out Laylatul Qadr (Night of Power)

24
Be a Leader / Marie Curie..A remarkable inspiration to the women.
« on: July 30, 2013, 12:57:44 AM »
Marie Skłodowska-Curie, often referred to as Marie Curie or Madame Curie (7 November 1867 – 4 July 1934), was a Polish physicist and chemist, working mainly in France, who is famous for her pioneering research on radioactivity. She was the first woman to win a Nobel Prize, the only woman to win in two fields, and the only person to win in multiple sciences. She was also the first female professor at the University of Paris (La Sorbonne), and in 1995 became the first woman to be entombed on her own merits in Paris' Panthéon.

She was born Maria Salomea Skłodowska in Warsaw, in what was then the Kingdom of Poland. She studied at Warsaw's clandestine Floating University and began her practical scientific training in Warsaw. In 1891, aged 24, she followed her older sister Bronisława to study in Paris, where she earned her higher degrees and conducted her subsequent scientific work. She shared her 1903 Nobel Prize in Physics with her husband Pierre Curie and with physicist Henri Becquerel. She was the sole winner of the 1911 Nobel Prize in Chemistry.

Her achievements included a theory of radioactivity (a term that she coined), techniques for isolating radioactive isotopes, and the discovery of two elements, polonium and radium. Under her direction, the world's first studies were conducted into the treatment of neoplasms, using radioactive isotopes. She founded the Curie Institutes in Paris and in Warsaw, which remain major centers of medical research today. During World War I, she established the first military field radiological centers.

While a French citizen, Marie Skłodowska-Curie (she used both surnames) never lost her sense of Polish identity. She taught her daughters the Polish language and took them on visits to Poland. She named the first chemical element that she discovered – polonium, which she first isolated in 1898 – after her native country.

Curie died in 1934 of aplastic anemia brought on by her years of exposure to radiation.
 

25
Be a Leader / Steps to Get Closer to Your Dreams
« on: July 29, 2013, 01:15:49 PM »
We all have dreams.
What are you doing to make yours a reality?
There is no such thing as overnight success when it comes to dreams.
Rather, you reach them bit-by-bit and step-by-step.
Progress is made in small increments.
1.   Set Your Goals – Dreams are just in your mind. They don’t get done. Goals get done. They have tangible deadlines.
2.   Take a Step Every Day – As stated, you don’t get to your dreams in one jump. You must take a step forward every day. And the day after that.
3.   Be the Early Bird – Work when others are sleeping. Be the early bird.
4.   Write a Plan – Writing your goals down has several benefits. It makes them more tangible. It also allows you to clarify them in ways not possible when they are only “in your mind.”
5.   Block Your Time – Make appointments with your goals. Block out your calendar before other obligations take up all your time.
6.   Short Term Goals – Long term goals are just too long. They are hard to track. They don’t adapt to life’s happenings. Keep your goals short. Once you finish one, then set the next one.

7.   Single Focus - Have one major goal at a time. A singular focus on your main objective is key to success.
8.   Just Start – Don’t wait until tomorrow. Don’t wait for the perfect time. You can’t finish if you don’t start.
9.   Find a Mentor – Chances are there is someone you respect that has done what you want to do. Reach out and learn from those that have gone before you.
10.   Make it a Habit – Make your goals a habit. You will be more likely to stay on track if you make them part of your routine. Same place, same time each day.
11.   Find Your Strength – You are stronger than you think. You don’t know just how much effort you can give until you push yourself.
12.   Find the Time – You do have time. You might have to get creative. You might have to work early or you might have to work during lunch. You can find time if you want to.
13.   Determine What Cost You Will Pay – Every dream has a cost. Whether it is in time, effort, sweat, or sacrifice. Spell out the cost of your dream and ensure that you are willing to pay the price.
14.   Change Your Habits – What habits will you need to change in order to make your dreams happen? Maybe you can’t stay out late or watch as much TV. What will you need to change?
15.   Learn a New Skill – What got you here, won’t necessarily get you there. What new skill could you learn that would help you reach the next level?

26
Faculty Forum / How to take consistent action: 7 powerful tips
« on: July 29, 2013, 03:13:47 AM »
“In essence, if we want to direct our lives, we must take control of our consistent actions. It’s not what we do once in a while that shapes our lives, but what we do consistently.”

Maybe the biggest problem people have when trying to improve something in their lives is that they never take much action at all.
Consistency isn’t most exciting word in personal development. But it is, coupled with time, what will give you real results in your life. Sticking with the program and doing something consistently – and not just when you feel inspired or something like that – is very, very powerful.

These tips can be used to make it easier to get through the period that is needed to establish a new habit in your life. They can also be used after a habit is established because even then you will have bad days or slip up.
1.   Use a morning ritual.
2.   Do things even if you don’t feel like it.
3.    Don’t hurt yourself.
4.   Focus on and take responsibility for the process, not the potential results.
5.   Find and do what you love or like to do.
6.   Let go of old self images.
7.   Use reminders in your environment.


27
Nutrition and Food Engineering / Caffeine - good or bad?
« on: June 20, 2012, 01:45:15 PM »
There is a lot of research on both humans and animals on the effects of caffeine, and there is often  thoughts that too much is bad for us. There is no conclusive evidence to implicate caffeine consumption as being significantly harmful to health, but there still is controversy with this, as there is still some negative effects associated with caffeine consumption. Having some caffeine daily is ok, but using food and exercise strategies listed below, will certainly help in reducing fatigue and avoiding caffeine addiction

Positive effects of our daily caffeine consumption.

Caffeine is a central nervous stimulant and can have some positive effects on the human body. Caffeine in low doses is thought to be associated with an improvement in sporting performance, increased alertness and reduction in fatigue potentially lifting a person’s mood. Coffee and tea also contain some antioxidants which have positive effects on heart health.

Negative effects of our daily caffeine consumption.

However, increased amounts of caffeine lead to dependency due to increased tolerance and hence the need for greater amounts to gain the same stimulatory benefits. Heavy users who have to go without can experience withdrawal symptoms such as headaches and fatigue. Too much caffeine can produce restlessness, nausea, sleep difficulties, upset stomach, increased urine production causing dehydration, and cardiac arrhythmias. It has also been associated with elevated blood pressure in sensitive persons.

 What is the "right" amount of coffee/tea to consume every day?

The recommendation for safe drinking levels is 500mg per day, less for those with heart conditions, elevated blood pressure, and pregnant women. The average cup of instant coffee contains between 80 and 100mg/cup. The stronger the coffee the more caffeine it contains.

28
জার্মানির লিন্ডাও শহরে প্রতিবছর বসে নোবেল বিজয়ীদের মেলা। নোবেল বিজয়ীদের সেই সম্মেলনে সারা পৃথিবী থেকে বাছাই করা তরুণ বিজ্ঞানী ও গবেষকেরা যোগ দেন। লিন্ডাও শহরে ১৯৫১ সাল থেকে অনুষ্ঠিত হচ্ছে নোবেলজয়ী বিজ্ঞানীদের এই মহাসম্মেলন। নোবেলজয়ী বিজ্ঞানী ছাড়াও তাঁদের সঙ্গে যোগ দেন পৃথিবীর বিভিন্ন দেশ থেকে নির্বাচিত একদল শিক্ষার্থী ও গবেষক।লিন্ডাও সম্মেলনে প্রথম দিকে শুধু রসায়ন ও পদার্থবিজ্ঞানে নোবেলজয়ীরা থাকলেও পরে যুক্ত হয়েছেন চিকিৎসা ও অর্থনীতি বিভাগের নোবেলজয়ীরা। পাঁচ দিনের আয়োজনজুড়ে থাকে নতুন নতুন বিষয়ের তাত্ত্বিক আলোচনা, থাকে সেমিনার-সিম্পোজিয়াম। তবে সবকিছুর ঊর্ধ্বে থাকে নোবেল বিজয়ী বিজ্ঞানীদের সঙ্গে আড্ডা দেওয়ার সুযোগ, তাঁদের সঙ্গে মুক্ত আলাপ-আলোচনার সুযোগ, কাছ থেকে দেখার সৌভাগ্য। এ সম্মেলন কেবল নতুন কিছু জানার নয়, জানানোর এবং সম্পর্ক গড়ে তোলার সুযোগও বটে।

আগামী ১ জুলাই থেকে ৬ জুলাই আয়োজিত হবে ৬২তম লিন্ডাও সম্মেলন। এ বছর লিন্ডাও সম্মেলনের বিষয় নির্ধারিত হয়েছে পদার্থবিজ্ঞান। গত বছরের সম্মেলন বিষয় ছিল চিকিৎসাবিজ্ঞান।এবার ৩০ জনের অধিক নোবেল বিজয়ী অংশ নেবেন তরুণ গবেষকদের সঙ্গে। সারা বিশ্ব থেকে ৫৫০ জন শিক্ষার্থী ও গবেষক অংশ নিচ্ছেন সম্মেলনে। বাংলাদেশের শিক্ষার্থীদের জন্য বিজ্ঞানীদের এই আন্তর্জাতিক আড্ডায় প্রথম অংশ নেওয়ার সুযোগ আসে ২০০৭ সালে। ভিয়েনাপ্রবাসী প্রয়াত বিজ্ঞানী আবদুল ফাত্তাহর উদ্যোগে বাংলাদেশি গবেষকদের অংশগ্রহণ নিশ্চিত হয়। ২০০৭ সাল থেকে এ পর্যন্ত বাংলাদেশের গবেষকেরা সম্মেলনে অংশ নিচ্ছেন। এ বছরের সম্মেলনে বাংলাদেশের পাঁচজন গবেষক ও শিক্ষার্থী অংশ নেবেন।

 এবারের সমন্বিত সম্মেলনের জন্য বাংলাদেশের আগ্রহী শিক্ষার্থী, গবেষক ও বিজ্ঞানীদের আবেদনপত্র চাওয়া হয় ইন্টারনেটে (www.lindau-bangladesh.org)। নির্ধারিত সময়ের মধ্যে পাওয়া সব আবেদনপত্র যাচাই-বাছাইয়ের পর লিন্ডাও বাংলাদেশের পক্ষে মুহম্মদ জাফর ইকবালের নেতৃত্বে একটি বাছাই কমিটি নির্বাচিত ব্যক্তিদের তালিকা পাঠিয়ে দেয় সম্মেলন আয়োজকদের বরাবর।
লিন্ডাও সম্মেলন কর্তৃপক্ষ বিভিন্ন মাপকাঠিতে বেছে নেয় সারা বিশ্ব থেকে ৫৫০ জন তরুণ গবেষক ও শিক্ষার্থীদের।

Pages: 1 [2]