Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Farhana Israt Jahan

Pages: 1 2 3 [4] 5 6 ... 28
46
Thanks for your nice description...

48
Kidneys / Kidney stone
« on: May 07, 2016, 03:49:24 PM »
৬টি প্রধান কারণে কিডনিতে পাথর হয়

শরীরে জমে থাকা অনেক রকম বর্জ্য পরিশোধিত হয় কিডনিতে। কিডনির নানা সমস্যার মধ্যে সবচাইতে বড় সমস্যা হচ্ছে কিডনিতে পাথর হওয়া। কিডনিতে পাথর হওয়ার সমস্যা বেশ মারাত্মক একটি সমস্যা। জে কারণে মানুষের কিডনিতে পাথর হয়:

 
১) লেবু জাতীয় খাবার খুব কম খাওয়া
লেবু, কমলা,মালটা ইত্যাদি ধরণের citrus ফল কম খাওয়ার কারণে কিডনিতে পারথ হওয়ার ঝুঁকি বাড়ে। কারণ এই ধরণের ফলমূলে থাকে সাইট্রেট যা কিডনিতে পাথর হওয়া রোধে সহায়তা করে। তাই প্রতিদিনের খাদ্য তালিকায় এই ধরণের ফল অবশ্যই খাবেন। যদি তেমন কিছু নাও পান তাহলে পানিতে লেবু চিপে পান করতে পারেন। তবে অবশ্যই তা পরিমিত পর্যায়ে।

২) পালং শাক বা অক্সালেট সমৃদ্ধ খাবার বেশী খাওয়া
পালং শাকে অনেক বেশী মাত্রায় অক্সালেট থাকে। অক্সালেট দেহের ক্যালসিয়ামের সাথে মিশে যায় এবং মূত্রনালির মাধ্যমে বের হয়ে যায়। এতে করে দেহে অক্সালেটের মাত্রা বেড়ে যায় যা কিডনিতে জমা হতে থাকে পাথর হিসেবে। এছাড়া দেহে ক্যালসিয়ামের অভাব হলে তা কিডনিতে পাথর জমার ঝুঁকি বৃদ্ধি করে। খাবারে পরিমিত ক্যালসিয়াম না থাকা এবং ক্যালসিয়ামের অভাব পূরণ না হওয়ার কারণে কিডনিতে পাথর জমার সম্ভাবনা প্রায় ২০% বৃদ্ধি পায়।
 
৩) অতিরিক্ত পরিমাণে লবণ খাওয়া
অনেকেই খাবারে অনেক লবণ খান যা স্বাস্থ্যের জন্য খুবই ক্ষতিকর। কারণ লবণের সোডিয়াম খুব সহজে কিডনি দূর করতে পারে না এবং তা জমা হতে থাকে কিডনিতে। এছাড়াও অতিরিক্ত সোডিয়াম সমৃদ্ধ খাবারের কারণেও কিডনিতে পাথর জমার সম্ভাবনা বাড়ে।

৪) মাইগ্রেনের ঔষধ ও ব্যথা নাশক ঔষধ
যারা মাইগ্রেনের সমস্যায় ভোগেন তারা অতিরিক্ত মাথাব্যথার থেকে মুক্তি পেতে ঔষধ সেবন করেন। কিন্তু এই ঔষধের সবচাইতে বড় পার্শ্বপ্রতিক্রিয়া হচ্ছে কিডনিতে পাথর জমার সম্ভাবনা। কারণ এই ধরণের ঔষধ মূত্রনালির পিএইচ এর মাত্রা বৃদ্ধি করে থাকে যা কিডনিতে পাথর জমতে সহায়তা করে।

৫) অতিরিক্ত সোডা অর্থাৎ কোমল পানীয় পান করা
অতিরিক্ত পরিমাণে কোমল পানীয় পানের কারণেও কিডনিতে পাথর জমে। এই ধরণের কোমল পানীয়তে প্রচুর পরিমাণে ফসফরাস থাকে যা মূত্রকে অ্যাসিডিক করে তোলে। এছাড়াও এইধরনের অস্বাস্থ্যকর পানীয়তে প্রচুর পরিমাণে চিনি থাকে। এই অস্বাস্থ্যকর চিনিও কিডনিতে পাথর জমার জন্য দায়ী।

৬) পরিমিত পানি পান না করা
কিডনির কাজ হচ্ছে দেহের বর্জ্য ছেঁকে দেহকে টক্সিনমুক্ত করা। আর এই কাজটি কিডনি করে পানির সহায়তায়। যদি আপনি পানি পরিমিত পান না করেন তাহলে কিডনি সঠিকভাবে দেহের বর্জ্য দূর করতে পারে না যা কিডনিতে জমা হতে থাকে পাথর হিসেবে। সুতরাং পরিমিত পানি পান করুন।

Collected from an online Magazine

50
অকাল বার্ধক্যের প্রতিকার

হেলথ ডটকম-এ প্রকাশিত একটি প্রতিবেদনে উল্লেখ করা হয়, বুড়োটে দেখানোর অন্যতম কারণ হতে পারে প্রতিদিনের ১২টি অভ্যেস।

১. সকল কাজের কাজী
সময়টাই এই রকম, একসঙ্গে অনেক কাজ না করলে যেন উপরে উঠার সিঁড়িই বাওয়া যায় না। অথচ ‘মাল্টিটাস্ক’ মানসিক চাপের সৃষ্টি করে, যা শরীরে প্রভাব ফেলে।
ক্যালিফোর্নিয়ার সেন্ট জোসেফ হাসপাতালের ডাক্তার রেইমন্ড কাসশারি বলেন, “অনেকেই মনে করেন মাল্টিটাস্কিং করা ভালো। তবে এটা মানসিক চাপ বাড়ানো ছাড়া আর কিছু করে না।”
গবেষণায় দেখা গেছে প্রতিনিয়ত মানসিক চাপের কারণে শরীরে অনুগুলো অস্থির হয়ে থাকে, ফলে কোষগুলো ক্ষতিগ্রস্ত হয়। যা আর ঠিক হয় না। এর থেকে ত্বকে বয়সের ছাপ পড়ে।
তাই কাসশারির পরামর্শ হচ্ছে, একটা কাজ শেষ করে তবেই অন্য কাজ শুরু করুন।

২. বেশি মিষ্টি খাওয়া
ওজন বাড়ানো ছাড়াও চামড়ায় বয়সের ছাপ ফেলে মিষ্টি বা চিনি।
স্যান ডিয়াগো, ক্যালিফোর্নিয়ার সার্টিফায়েড চর্মরোগবিশেষজ্ঞ ডা. সুসান স্টুয়ার্ট বলেন, “চিনির অনুগুলো শরীরে ভিতরে প্রতিটি কোষের প্রোটিনতন্তুর সঙ্গে লেগে থাকে। এই ক্ষতিকারক প্রক্রিয়ার নাম গ্লাইকেশন।”
তিনি জানান, এর ফলে ত্বকের উজ্জ্বলতা হারায়, চোখের নিচে কালি পড়ে, শরীরে ফোলাভাব আনে, চামড়া কুঁচকে যায় ও ত্বকে বলিরেখা দেখা দেয়।
তাই তরুণ দেখানোর জন্য অতিরিক্ত মিষ্টি খাওয়া থেকে দূরে থাকুন।

৩. কম ঘুম
ঘুমে কার্পণ্য করলে বয়স্ক দেখায়। রাতে পাঁচ ঘন্টার কম ঘুমালে শুধু চোখের নিচে কালি পড়ে না, সঙ্গে বয়সও বাড়িয়ে দেয়।
কাসশারি সেন্ট জোসেফ হাসপাতালের ঘুম গবেষণাগারের ফলাফল থেকে বলেন, “সাত ঘন্টার মতো ঘুমানো সন্তোষজনক।”
বেশি রাত না জেগে তাড়াতাড়ি ঘুমাতে যাওয়ার পরামর্শ দেন এই চিকিৎসক। কারণ রাতে কম ঘুমালে দিনে কম এনার্জি পাওয়া যায়, ঢিলামি বোধ হয়, মনোযোগে দিতে সমস্যা হয়, পাশাপাশি ওজন বাড়ার সম্ভাবনা থাকে।

৪. মেগাসিরিয়ালে বিপত্তি

ধারাবাহিক নাটক দেখা এক কথা, আর ধারাবাহিকভাবে টিভি দেখে যাওয়া অন্যকথা।
ব্রিটিশ জার্নাল স্পোর্টস মেডিসিন প্রায় ১১ হাজার অস্ট্রালিয়ানের উপর এক জরিপ চালায়। যাদের বয়স ছিল পঁচিশের উপর। প্রাপ্ত ফলাফলে দেখা গেছে এক ঘন্টা টেলিভিশন দেখার ফলে প্রতিটি মানুষ ২২ মিনিট করে জীবনের প্রতি আগ্রহ হারায়। আরেকভাবে বলা যায়, দিনে ছয় ঘন্টা টিভি দেখলে পাঁচ বছর আয়ূ কমে।
কাসশারি বলেন, “চুপচাপ বসে থেকে টিভি দেখলে বেশি ক্ষতি হয়। যখন ৩০ মিনিটের বেশি চুপচাপ বসে থাকা হয় তখন শরীরের কোষে চিনি জমতে থাকে। ফলে ওজন বাড়ে।”
৩০ মিনিটের বেশি টিভি দেখলে বা বসে কাজ করার পর কিছুক্ষণ হাঁটাচলা করার পরামর্শ দেন তিনি।

৫. বসে থাকা
যারা বেশিরভাগ সময় বসে সময় কাটায় তাদের স্থুলতা ছাড়াও কিডনি রোগ, কার্ডিওভাসকুলার রোগ এবং ক্যান্সার হতে পারে।
সাধারণভাবেই যারা কায়িক পরিশ্রম করেন বা ব্যয়ামের মধ্যে থাকেন তারা বেশিদিন বাঁচেন।
ব্রিটিশ জার্নাল স্পোর্টস মেডিসিনের জরিপে দেখা যায়, যারা সপ্তাহে ১৫০ মিনিট বা, এর বেশি ব্যয়াম করেন তারা নিষ্কর্ম মানুষের চাইতে ১০ থেকে ১৩ বছর বেশি বাঁচেন।

৬. চোখের ক্রিম
মুখের অন্যান্য জায়গার চাইতে চোখের আশপাশের চামড়া পাতলা হয়। তাই অক্ষিবলয়ের চারপাশে বলিরেখা তাড়াতাড়ি পড়ে। এই কারণে ত্বকের যত্নের পাশাপাশি চোখের চামড়ার যত্নের জন্য ‘আইক্রিম’ ব্যবহার করা উচিত।
ডা. সুসান স্টুয়ার্ট বলেন, “চোখের আশপাশ যত বেশি আদ্র রাখা যায়, ততই বার্ধক্যের ছাপ কম পড়ে।”
মাছের তেল বলিরেখা প্রতিরোধে সহায়ক।
তার ভাষায়, “ভালো আইক্রিমের মধ্যে আছে ভিটামিন এ, অ্যান্টি-অক্সিডেন্ট, ময়েশ্চারাইজার, হায়ালোরনিক এসিড ও ভিটামিন সি। এগুলো ত্বক টানটান রাখতে সাহায্য করে। ফলে সহজে চোখের আশপাশে বলিরেখা পড়ে না।”

৭. সানস্ক্রিনের ব্যবহার
একটু বাইরে যাওয়া, বাজার করা, রোদের মধ্যে মটরসাইকেল-সাইকেল-গাড়ি চালানো ইত্যাদি ক্ষেত্রে সানস্ক্রিন ব্যবহার করা উচিত। এতে ত্বকে বলিরেখা পড়ার সম্ভাবনা কমে। তথ্যটি জানিয়েছেন ওয়েইক ফরেস্ট ব্যাপ্টিস্ট মেডিকেল সেন্টারের চর্মরোগ বিভাগের অ্যাসোসিয়েট প্রফেসর ডা. সারাহ এল. টেইলর।
তিনি বলেন, “বলিরেখা পড়ার অন্যতম কারণ হল সূর্যের অতিবেগুনি রশ্মি বা আলট্রাভায়োলেট এক্সপোজার। এমনকি মেঘলা বা বৃষ্টিদিনেও ইউভি লাইট থাকে। এই রশ্মি থেকে রক্ষা পাওয়ার একমাত্র উপায় সানস্ক্রিন। বিশেষ করে ৩০ থেকে ৫০ বছর বয়সী মানুষের এই ক্রিম দিনেরবেলা বাইরে গেলেই ব্যবহার করা উচিত।”

৮. অতিরিক্ত মেইকআপ
বেশি পরিমানে প্রসাধনী ব্যবহার করলে মুখে পড়তে পারে বয়সের ছাপ।
ডা. সুসান স্টুয়ার্ট বলেন, “তৈলাক্ত প্রসাধনী বেশিমাত্রায় ব্যবহার করলে লোমকূপ বন্ধ হয়ে যায়, ফলে ত্বক ক্ষতিগ্রস্ত হয়। অপরদিকে প্রসাধনীর কেমিকেল, সুগন্ধীযুক্ত ও অ্যালকোহল ত্বক শুষ্ক করে ফেলে। যা থেকে দেখা দেয় বলিরেখা।”
তাই স্টুয়ার্টের পরামর্শ হচ্ছে এসব ব্যবহারের আগে একজন চর্মরোগবিশেষজ্ঞের মতামত নেওয়া উচিত।

৯. উপুর হয়ে ঘুমালে
বালিশে মাথা গুজে শুয়ে থাকলে বা উপুর হয়ে শুয়ে থাকলেও মুখে বার্ধক্যে ছাপ পড়ে।
ফেইশল প্লাস্টিক সার্জন ও স্কিনকেয়ার বিশেষজ্ঞ ডা. জেমস সি. মারোত্তা বলেন, “সবসময় উপুর হয়ে ঘুমালে মুখের সংযোগ কোষগুলোর কাজ বাধাপ্রাপ্ত হয়। ফলে মুখে বালিশের ভাঁজের দাগ পড়ে। দিনের পর দিন এভাবে ঘুমালে সেই দাগগুলোই মুখে বার্ধক্যে রেখা ফেলে দেয়। তরুণ বয়সের তুলনায় অধিক বয়সে সেই দাগ সহজে দূর হতে চায় না।”

১০. স্ট্র দিয়ে পানীয় খাওয়া
রঙিন যে কোনো পানীয় স্ট্র দিয়ে টেনে খাওয়ার সময় ঠোঁট সরু করতে হয়। এই সময় চোখও কুঁচকে যায়। যা থেকে হতে পারে বলিরেখা। কারণ ঠোঁট চোখা করলে মুখের আশপাশের চামড়ায় ভাঁজ পড়ে।
নিউ ইয়র্কের চর্মরোগবিশেষজ্ঞ ডা. জ্যানেট প্রেস্টোয়াস্কির ভাষায়, “সিগারেট টানার সময়ও একই ব্যাপার ঘটে।”
যারা কায়িক পরিশ্রম করেন বা ব্যয়ামের মধ্যে থাকেন তারা বেশিদিন বাঁচেন।
তাই এই চিকিৎসকের পরামর্শ হচ্ছে, যারা কোমল পানীয় বেশি ভালোবাসেন তারা স্ট্র বাদ দিয়ে গ্লাসে খাওয়ার অভ্যাস করুন।

১১. খাবার থেকে সব ‘ফ্যাট’ বাদ দিলে
কিছু ফ্যাট বা চর্বি-জাতীয় খাবার শরীরে যৌবন ধরে রাখতে সাহায্য করে। জানালেন নিউ ইয়র্ক ব্রুকলিনের সার্টিফায়েড পুষ্টিবিদ ও ফিজিওলজিস্ট ফ্রানসি কোহেন।
তিনি বলেন, “তৈলাক্ত মাছ (যেমন স্যামন) থেকে হৃদপিণ্ডের জন্য উপকারী ওমেগা থ্রি ফ্যাটি অ্যাসিড পাওয়া যায়। আখরোট বা কাঠবাদাম ত্বক নমনীয় ও পুরু রাখতে সাহায্য করে। এগুলো বলিরেখা প্রতিরোধে সহায়ক। সেই সঙ্গে হৃদপিণ্ড ও মস্তিষ্কের কর্মক্ষমতাও বাড়ায়।”
তিনি আরও জানান, সপ্তাহে অন্তত দুই দিন খাবারে তালিকায় মাছ রাখার পরামর্শ দিয়েছে দি অ্যাকাডেমি অফ নিউট্রিশন এন্ড ডায়েটেটিকস।

১২. জবুথবু থাকা
“ঘন্টার পর ঘন্টা কিবোর্ডের সামনে বসে কাজ করলে মেরুদণ্ড বাঁকা হয়ে আপনাকে করে তুলতে পারে অনাকর্ষণীয়। সেই সঙ্গে প্রচণ্ড ব্যথাও হতে পারে।” বললেন, ক্যালিফোর্নিয়া আরভাইনের হোয়াগ অর্থপেডিক ইনিস্টিটিউটের অস্থি ও মেরুদণ্ডের সার্জন ডা. জেরিমি স্মিথ।
তিনি আরও বলেন, “এস’ আকৃতির ‘ওয়েল-ব্যালেন্সড’ মেরুদণ্ড আমাদের ভারসাম্য বজায় রাখে। জবুথবু হয়ে থাকা বা বাঁকা হয়ে বসে বেশিক্ষণ কাজ করলে মাংসপেশী, হাড়ের জোড়া ও হাড় ক্ষতিগ্রস্ত হয়। ফলে শরীর প্রায়ই ব্যথা করবে। অল্পতেই ক্লান্ত হয়ে পড়তে হবে। বেশিদিন এভাবে চললে স্থায়ী ক্ষতিও হয়ে যাবে।”
বসে কাজ করার সময় কান, কাঁধ ও নিতম্ব যেন একই সরল রেখায় বা সমান্তরাল থাকে সেদিকে খেয়াল রাখার জন্য পরামর্শ দেন এই চিকিৎসক।

51
Pharmacy / Side Effects of Vitamin A
« on: August 27, 2015, 03:51:24 PM »
Side Effects of Vitamin A

There’s a saying that too much of a good thing can be bad and in the case of vitamin A, that’s definitely true. If you’re getting a lot of vitamin A from your diet, you may want to think twice about taking extra vitamin A supplements.

Here are the recommended amounts to get based on age:

Adults: Less than 10,000 IU per day.
Ages 14-18: Less than 9300 IU per day.
Ages 9-13: Less than 5700 IU per day.
Ages 4-8: Less than 3000 IU per day.
Ages 3 and under: Less than 2000 IU per day.

Taking more than the recommended amounts may lead to the following side effects in adults:

Osteoporosis

Taking too much vitamin A has been linked to an increased incidence of osteoporosis and fractures in seniors.

Liver Damage
Too much vitamin A may cause liver damage, especially in people who already have liver disease or in alcoholics.

Digestive Problems
Excessive use of vitamin A may cause nausea, stomach pain, and vomiting.

Other side effects in adults may include fatigue, mental changes, hyperhidrosis (excessive sweating), weight loss, and more.

Children’s Side Effects
When children take more vitamin A than is recommended they may experience vomiting, diarrhea, headache, visual disturbances, fatigue, irritability, peeling skin, and more.

Pregnancy
Taking more than 10,000 IU of vitamin A per day during pregnancy, especially the first trimester, may be lead to birth defects. Make sure to keep a good tally of all the vitamin A you’re eating from all sources so that you don’t go overboard.

Type V Hyperlipoproteinemia
If you have Type V hyperlipoproteinemia, a form of high cholesterol, you may be more susceptible to vitamin A toxicity.

52
Pharmacy / Side Effects of Vitamin E
« on: August 27, 2015, 03:48:45 PM »
Side Effects of Vitamin E

Vitamin E is essential to our bodies and is found in many foods, including olive oil, nuts, chicken, eggs, fruit, green leafy vegetables, whole grains, and meat. It is also taken in supplement form as alpha-tocopherol.

When consumed in amounts below the upper tolerable limits, vitamin E is generally considered to be safe. However, taking too much vitamin E, especially in supplement form, may not be wise.

The tolerable upper amounts that are recommended based on age:

Children 1-3 years: 300 IU/day (200 mg)
Children ages 4-8: 450 IU/day (300 mg)
Children ages 9-13: 900 IU/day (600 mg)
Adolescents ages 14-18: 1,200 IU/day (800 mg)
Adults (including pregnant and breastfeeding women): 1,500 IU/day (1,000 mg)

Here are the contraindications and side effects of vitamin E:

Stomach Effects
Although rare, some people may experience digestive compaints including nausea, diarrhea, and stomach pain.

Head Effects
Dizziness, fatigue, headache, and blurry vision have all been reported.

Rash

Rash has been reported when taking vitamin E supplements, but it is more common when using vitamin E topically.

Pregnancy
Taking more than the upper recommended limit during pregnancy has been linked with a risk of heart defects in the fetus. High amount of vitamins E and C taken together during pregnancy could potentially heighten the risk of high blood pressure (gestational hypertension.)

Stroke Risk
Research has found that vitamin E may slightly raise the risk of hemorrhagic stroke, which is characterized by bleeding in the brain. On the other hand, vitamin E seems to prevent ischemic stroke, which is caused by obstruction to a blood vessel that supplies blood to the brain.

Increased Risk of Death
While there is little chance of a sudden overdose on vitamin E, some controversial studies have found that taking large amounts of it over the longterm is associated with a slight increase in the risk of death from all causes. More studies need to be done to confirm this, but to be safe just make sure not to go above the upper limits recommended.

Smokers

One study found that vitamin E may increase the risk of tuberculosis in men who smoke and also take high doses of vitamin E.

Bleeding

Some people have reported nosebleed or excess bleeding while supplementing with vitamin A. There is a concern that people taking blood thinners such as heparin, warfarin, aspirin, and NSAIDs may have an increase in bleeding. People with vitamin K deficiency or who have bleeding disorders should not take vitamin E supplements without medical supervision.

53
Food and Nutrition Science / Health Benefits of Chocolate
« on: August 27, 2015, 03:41:16 PM »
Health Benefits of Chocolate

The more the chocolate is processed, the fewer health benefits remain in the finished product. This is why raw cacao products have become so popular. However, many health benefits remain in non-raw dark chocolate, provided there aren’t too many added unhealthful ingredients like high fructose corn syrup.

High in Antioxidants
Cocoa contains flavanols, a type of flavanoid that is only found in cocoa and chocolate. Flavanoids are naturally-occurring compounds that occur in plant foods that act as antioxidants and help counteract free radicals in the body.

Blood Pressure Benefits
Dark chocolate has been shown in studies to lower blood pressure in people with elevated blood pressure.

Lower LDL Cholesterol

Eating dark chocolate on a regular basis has been shown to reduce LDL cholesterol by as much as 10 percent.

Natural Anti-Depressant
Chocolate contains serotonin, a natural anti-depressant. Chocolate also stimulates endorphin production, which creates feelings of happiness and pleasure. In fact, one study found that melting chocolate in the mouth produced feelings of pleasure longer than passionate kissing. This may explain why many people naturally reach for chocolate when they’re depressed.

Cancer Fighter
Several studies have found chocolate to be one of the best cancer-fighting foods along with foods like red wine, blueberries, garlic, and tea. Two ways that chocolate works as a cancer fighter is by inhibiting cell division and reducing inflammation, though research is ongoing and will probably find additional ways in which chocolate fights cancer.

Prevents Tooth Decay
Research has found that the theobromine in chocolate prevents tooth decay by eliminating streptococcus mutans, a bacteria found in the oral cavity that contributes to tooth decay.

Longer Life and Less Disease
One Dutch study followed 200 men over 20 years and found that those who consumed large amounts of chocolate, both milk chocolate and dark, lived longer and had lower overall disease rates than men who ate little or no chocolate.

A Harvard study on the Kuna tribe of Panama resulted in similar findings. The Kuna consumed large amounts of raw cacao every day and the study found them to have lower overall disease rates and longer life expectancy than neighboring tribes who did not consume as much raw cacao.

To further strengthen the case for dark chocolate as a life extender, the world’s longest-lived person, Jeanne Louise Calment, lived to the age of 122 and many ascribed her longevity in part to her consumption of 2.5 pounds of dark chocolate a week.

High in Magnesium
Cacao is higher in magnesium than any other plant. Magnesium is an important mineral that helps in the regulation of the digestive, neurological, and cardiovascular systems. Since many people are magnesium deficient, adding magnesium-rich dark chocolate to the diet can improve overall health.

Artery Cleanup
Studies have shown that the antioxidants in cacao work like brooms in sweeping plaque out of the arteries.

Brain Health
Many studies have shown that dark chocolate is good for the brain. Researchers at Johns Hopkins University found that it can protect the brain after a stroke by shielding the nerve cells from further damage. Dark chocolate has also been found to improve memory. Researchers at California’s Salk Institute found that a chemical in chocolate called epicatechin improved the memory of mice.

54
Food / Health Benefits of Lemons
« on: August 27, 2015, 03:29:45 PM »
Health Benefits of Lemons

Lemons are a great addition to many foods, especially salads as the juice is a potent antibiotic.

Cardiovascular Health
Lemons are abundant in vitamin C, an antioxidant that prevents cardiovascular problems by lowering blood pressure, reducing the risk of hypertension, ensuring the proper dilation of blood vessels, lowering cholesterol, lowering the risk of congestive heart failure and preventing angina pectoris.

Cancer Prevention
Studies have found that compounds in lemons known as limonoids help fight cancers of the skin, mouth, breast, colon, and stomach. The benefits of these limonoids also last for much longer than the antioxidant powers of most other fruits. The vitamin C in lemons protects the body from oxidative stress caused by free radicals.

Bone and Connective Tissue
The vitamin C in lemons is a water-soluble antioxidant that moves throughout the aqueous environments of the body and gets rid of free radicals that damage healthy cells and promote inflammation. Vitamin C can be of some help in alleviating the symptoms of arthritis and rheumatoid arthritis.

Digestive Tract Health
Lemon juice may relieve the symptoms of constipation and indigestion. Lemon is also said to act as a blood purifier and a cleansing agent.

Cataracts
Vitamin C is essential to the functioning of the human eye. Research has found that it can prevent cataracts by increasing blood flow to the eye.

Immune System
Lemons contain the vitamin C that is important for the proper functioning of the immune system. Adding a bit of lemon to your diet may be all that’s necessary to battle colds, flus, and recurrent ear infections.

Antibiotic Effects
Of special interest to researchers have been the flavonoids in lemons that have been shown to have antibiotic effects. Lemon and lime juice has been used in African and American cultures as an antibiotic in place of more modern sanitation and refrigeration.

55
Food / Health Benefits of Carrots
« on: August 27, 2015, 02:18:12 PM »
Health Benefits of Carrots..

Carrots are a favorite vegetable in cultures all over the world. They’re great as a healthy raw snack, juiced, or cooked with other vegetables in soups and stir fries, but the best thing about carrots is how good they are for us.

Here are 7 health benefits of carrots:


Cancer Prevention
The high levels of antioxidants in carrots help to lower the risk of cancer. Studies have found that carrots may help to prevent three of the most common types of cancer: breast, lung, and colon cancer. They are one of the only food sources of falcarinol, a natural pesticide and fatty alcohol that research has found may prevent cancer.

Better Digestion
Carrots are a great source of fiber, which is important for keeping the digestive system running properly. It also helps to keep you feeling full so you end up eating less.

Healthy Eyes
Carrots are a great source of beta-carotene, which is converted to vitamin A in the body and is essential for eye health. It improves night vision and prevents age-related eye diseases like cataracts and macular degeneration.

Anti-Aging
The vitamin A in carrots helps the skin by helping to get rid of damaged cells and regenerating new ones. Vitamin A also keeps the skin protected from harmful UV rays, retards aging, prevents acne, helps dry skin, and improves the complexion.

Heart Health
One study found that heart disease risk was lowered by 32% in people who ate just .88 ounces of carrots per day. Another study that tracked seniors found that those who ate a cup of carrots or squash each day lowered their heart disease risk by a whopping 60 percent. Some studies also show a link between beta-carotene consumption and reduced risk of heart problems.

Cholesterol Levels
The fiber in carrots helps to lower cholesterol levels. The magnesium in carrots also helps to regulate cholesterol.

Weight Loss
Carrots are high in nutrition and low in calories, which means that you can fill your stomach without eating too many calories. Additionally, carrots help improve the function of the metabolism because they contains nicotine acid to break down the lipids and fats that are present within the body.

56
Food / Re: 24 foods you should STOP refrigerating!
« on: August 27, 2015, 02:14:22 PM »
Thanks for these nice information.. :)

57
Salad / Health Benefits Of Tomatoes
« on: August 27, 2015, 02:10:11 PM »
Health Benefits Of Tomatoes

Though botanically categorized as a fruit, the tomato is generally referred to as a vegetable in the culinary world. Tomatoes originated in South America and did not begin to be cultivated around the world until after the Spanish colonization of the Americas. During the annual Spanish festival, La Tomatina, 150,000 tomatoes are thrown in a massive tomato fight over the course of one hour.

Here are 10 health benefits of the tomato:

Cancer Prevention
Tomatoes are a great source of antioxidants and phytonutrients, both associated with reduced risk of cancer. Though tomatoes are now being linked to multiple types of cancer prevention, they have well researched effects on prostate cancer. The phytonutrient alpha-tomatine has been proven to alter the process of developing prostate cancer cells.

One study showed that four servings of tomatoes per week for men reduced the risk of prostate cancer by 40%. Additionally, a study at the University of Montreal linked the antioxidant lycopene, abundant in tomatoes, with reduced risk of pancreatic cancer. Tomatoes have also been linked with reduced risk of lung cancer in multiple studies.

High In Antioxidants
Tomatoes are very rich in three common, yet very powerful, antioxidants: vitamin C, vitamin A and beta-carotene. They also contain good amounts of manganese and vitamin E. However, it is the tomato’s rich concentration of the antioxidant compound lycopene that makes it a real star in the antioxidant world. Lycopene is associated with reduced risk of heart disease, lower cholesterol levels, anti-inflammatory properties, and the prevention of age related diseases such as macular degeneration.

Heart Health
Lycopene, vitamin C and the other major antioxidants found in tomatoes are known to improve cardiovascular health by adding oxygen to the blood stream, improving blood flow and circulation, lowering cholesterol levels and improving fat blood profiles.

Bone Health
Antioxidants like lycopene may be essential in maintaining healthy bones because they help prevent oxidative stress to the bones. The high levels of potassium found in tomatoes may also promote good bone health.

Anti-Inflammatory
Tomatoes contain several carotenoids considered to be effective anti-inflammatory agents. Vegetables with high levels of antioxidants are also considered beneficial to the body’s inflammation system.

Potassium Rich
Tomatoes are rich with potassium, a vitamin often found deficient in the human diet. Low levels of potassium have been associated with high blood pressure, heart disease, stroke, arthritis, cancer and digestive disorders.

Eye Health
Research has linked the antioxidants in tomatoes with reduced risk of macular degeneration. Lycopene and vitamin A are thought to have the most positive effects on the eyes.

Diabetes
Tomatoes are a good source of the mineral chromium, which may help diabetics regulate blood sugar levels.

Alzheimer’s Disease
A few studies have linked tomato consumption with reduced risk of Alzheimer’s disease and increased neurological function. However, more studies are needed to prove this connection.

Weight Loss

Diets containing tomatoes have been linked with reduced risk of obesity. More studies are needed to confirm the connection between weight loss and tomato consumption, however, tomatoes are a low calorie, nutrient dense food that makes them a healthy addition to any effective weight loss program.

58
Food / Health Benefits of Ginger Tea
« on: August 27, 2015, 02:02:30 PM »
Health Benefits of Ginger Tea

Ginger root is a common culinary spice that has also been used medicinally for thousands of years. Ginger tea is made from ginger steeped in hot water. It offers a spicy, stimulating flavor and great nutritional value.

Here are 10 health benefits of ginger tea:

Heart Health

Ginger tea may help reduce the risk of blocked arteries, a common cause of heart attacks and cardiovascular disease. It increases circulation and supports good blood flow. Some studies show that drinking ginger tea regularly can also help reduce cholesterol levels, essential for maintaining a healthy cardiovascular system.

Cancer Treatment
Preliminary studies show that ginger may help shrink cancerous tumors and lesson the risks of cancer spreading in patients in remission. Other studies have shown ginger to kill ovarian cancer cells and slow the growth of colon cancer cells. Ginger may also be a useful treatment for nausea associated with cancer treatments such as chemotherapy. More studies are necessary to prove the effectiveness of ginger and ginger tea in cancer treatment.

Digestive Aid
Ginger tea aids in the absorption and digestion of food after eating. It helps the body release gastric acids necessary for digestion and may help soothe stomachache and ease the bloating often associated with overeating.

Antibacterial
Ginger contains an active compound called zingiber, which kills salmonella and other types of bacteria. Additionally, the commonly consumed lemon-ginger version of ginger tea provides two more bacteria fighting compounds from its lemon content: limonene and pectin.

Antiviral
Ginger tea may offer antiviral properties. It is believed that fresh ginger destroys virus cells that cause the common cold and flu.

Respiratory Health
Ginger tea may be beneficial for a variety of respiratory conditions. Often used to treat colds, coughs and soar throat, it loosens phlegm and helps the lungs expand properly.

Anti-Inflammatory
Used as a soak, ginger tea can reduce swelling and ease the pains associated with joint and bone discomfort such as rheumatoid arthritis. It is recommended as a treatment for athlete’s foot to ease the discomfort of burning and itching.

Soothes Menstrual Discomfort

Drinking ginger tea can ease the painful cramps associated with female menstruation. A warm cloth drenched in ginger tea and then placed over the uterine area is believed to relax muscles and ease menstrual discomfort as well.

Reduces Stress
Ginger tea has a natural calming quality that is known to help reduce stress levels.

Immune System Support
The antioxidants in ginger tea help support an active, healthy immune system.

59
Cancer / Green Tea For Cancer
« on: August 27, 2015, 01:36:08 PM »
Green Tea For Cancer..

Green tea and its extracts have purportedly been used to successfully treat many different types of cancer. Drinking green tea regularly is believed to greatly reduce the chances of developing cancer. Green tea contains polyphenol compounds (antioxidants) that have chemoprotective properties. They have demonstrated the ability to inhibit the growth of cancer cells and induce cancer cell death. Consumption of green tea has been associated with a reduced risk of stomach and colorectal cancer as well as prostate, breast, liver, gallbladder, pancreatic, lung and esophageal cancers. Here’s why you should drink green tea for cancer:

Anti-Cancer Properties of Green Tea
Lab studies have found that the active compounds found in green tea can trigger apoptosis in leukemia and other types of cancer cells. They act as antioxidants, protecting cell membranes and DNA from free radical damage, which is known to contribute to the development of many different forms of cancer. Green tea is also believed to have antibacterial and anti-inflammatory properties as well as the ability to boost the immune system, each of which plays a key role in cancer treatment and prevention.

Green Tea & Prostate Cancer

Studies have found that men who drink the most green tea have less inflammation in the prostate tissue. The same studies have found that green tea polyphenols have antioxidant effects inside the prostate, which is believed to help protect the cells from damage and lower the risk of developing prostate cancer. Similar studies have found that drinking green tea has the ability to slow prostate cancer growth.

Green Tea & Breast Cancer
More and more studies are linking green tea with a reduced risk of breast cancer. A study at Columbia University Medical School found a correlation between green tea extract and stopping the growth of tumors in women with breast cancer. In another study, one extract from green tea was found to inhibit growth factors that can contribute to breast cancer development.

Use
While there is not a consensus on exactly how much green tea (or green tea extract) is needed to help prevent cancer, it is clear that daily consumption of green tea may help reduce the risk of cancer as well as a variety of other health problems. It is safe to say that drinking at least 2 to 3 cups of green tea per day can be a healthy addition to one’s diet and may even greatly reduce the risk of cancer. Consult a doctor before using green tea extract for cancer treatment or alongside other cancer drugs and treatments.

60
You need to know / Some common "Dreams" & their meanings..
« on: August 26, 2015, 01:09:47 PM »
৬টি অতি সাধারণ স্বপ্ন এবং সেগুলোর বিশেষ অর্থ...

স্বপ্ন ১- উঁচু জায়গা থেকে হঠাৎ পড়ে যাওয়া
উঁচু স্থান থেকে পড়ে যাওয়ার স্বপ্নটা অতি সাধারণ স্বপ্নের প্রথমেই আছে। কুসংস্কার প্রচলিত আছে যে আপনি যদি স্বপ্নে দেখেন আপনি উঁচু জায়গা থেকে পড়ে যাচ্ছেন তবে আপনি খুব তাড়াতাড়ি মারা যেতে পারেন বা আপনার জীবনে খুব বড় বিপদ আসতে চলেছে। কুসংস্কারে কান দেয়ার দরকার নেই। স্বপ্ন বিশেষজ্ঞদের মতে উঁচু জায়াগ থেকে পড়ে যাওয়ার স্বপ্ন দেখা মানে হচ্ছে আপনার ব্যক্তিগত জীবনে কিছু একটা ঠিক চলছেনা। আপনার জীবনের কোন এক সিদ্ধান্ত নিয়ে আপনার আরেকবার ভাবা উচিত এমনটাই ইঙ্গিত দেয় এমন স্বপ্ন।

“পড়ে যাওয়ার স্বপ্ন বেশ স্বাভাবিক। এটি আপনার ব্যক্তিজীবনের ভয় এবং ব্যর্থতা প্রকাশ করে। কিংবা আপনার প্রেম বা দাম্পত্য জীবন ঠিক চলছে না বুঝায়”- বলেছেন ইলুস্ট্রাটেড ড্রীম ডিকশনারির লেখক রাসেল গ্র্যান্ট।

স্বপ্ন ২- জনসম্মুখে উলঙ্গ হওয়া

মানুষের দেখা সাধারণ স্বপ্নগুলোর মাঝে সবচেয়ে বিব্রতকর স্বপ্ন হচ্ছে এটি। যে স্বপ্নে মানুষ দেখে, স্কুল কিংবা অফিসে সবার সামনে উলঙ্গ হয়ে দাঁড়িয়ে আছে।

ড্রীম ডিকশনারি ফর ডামিসের লেখক পেনি পার্স বলেন, “ উলঙ্গ হবার স্বপ্ন এই সংকেত দেয় যে আপনার জীবনে কোন অসম্পূর্ণতা রয়েছে এবং আপনি ভীত যে সেই অসম্পূর্ণতা মানুষের সামনে প্রকাশ পেয়ে যেতে পারে”

স্বপ্ন ৩- ভয়ানক তাড়া খাওয়া

মাঝে মাঝেই অনেকে স্বপ্ন দেখেন কোন কুকুর বা মানুষ তাকে তাড়া করছে এবং তিনি বাঁচার জন্য প্রাণপণ ছুটছেন। এই ধরনের স্বপ্নগুলো এতটাই বাস্তবধর্মী হয় যে স্বপ্ন দেখতে দেখতেই মানুষ হাঁপিয়ে উঠে, ঘেমে যায় বা চিৎকার করে কাঁদতে শুরু করে।

ড্রীম ডিকশনারির লেখক টনি ক্রিস্প এর মতে, “কোন কিছুর তাড়া খাওয়ার স্বপ্ন দেখা মানে হচ্ছে আপনি আপনার নির্দিষ্ট লক্ষ্যে পৌছাতে পারেননি এবং আপনার মনে সন্দেহ ও ভয় রয়েছে যে আপনি সেখানে পৌছতে পারবেন না।"

যদি আপনি স্বপ্নে দেখেন কোন প্রানী বা অচেনা কোন মানুষ আপনাকে তাড়া করছে তবে সেটা আপনার ভয় বা ছোটবেলার কোন স্মৃতিকে স্মরণ করা। আর যদি স্বপ্নে দেখেন বিপরীত লিঙ্গের কেউ তাড়া করছে তবে এটি ইঙ্গিত দেয় আপনি আপনার বর্তমান ভালোবাসার সম্পর্ক নিয়ে সন্দীহান বা অতীত ভালোবাসার সম্পর্ক নিয়ে ভীত”

স্বপ্ন ৪- দাঁত পড়ে যাওয়া

মানুষের দেখা সাধারণ স্বপ্নগুলোর মাঝে দাঁত পড়ে যাবার স্বপ্ন একটি। ড্রীম ডিকশনারি ফর ডামিসের লেখক পেনি পার্স ব্যাখ্যা করেন, “দাঁত পড়ার স্বপ্ন দেখা মানে হল আপনি আপনার অবস্থান নিয়ে সন্তুষ্ট নন। এটি ইঙ্গিত দেয় আপনি আপনার ক্ষমতা সম্পর্কে উদগ্রীব হয়ে আছেন।"

এই স্বপ্ন ভবিষ্যৎ ইঙ্গিত দেয় যে আপনি আপনার নিজস্ব ক্ষমতা হারাতে পারেন বা নিজের সম্মান হারাতে পারেন।

স্বপ্ন ৫- পরীক্ষার কেন্দ্রে পরীক্ষা দেয়া

এই স্বপ্ন নিশ্চয়ই আপনি জীবনে বেশ কয়েকবার দেখেছেন। হয়তো দেখেছেন, পরীক্ষার প্রশ্ন কিছুই আপনার জানা নয়, কিংবা সময় শেষ হয়ে যাবার পর ও লেখা শেষ করতে পারছেন অথবা স্বপ্ন দেখলেন সময় মত পরীক্ষার কেন্দ্রেই পৌঁছাতে পারলেন না।

ক্রেগ হ্যামিলটন-পার্কার, হিডেন মিনিং অফ ড্রীমস এর লেখক বলেন, “পরীক্ষায় অংশগ্রহনের স্বপ্ন, আপনার ব্যর্থতা এবং অন্তর্নিহিত ভয়ের প্রকাশ করে। পরীক্ষায় না পারা, সময়মত লিখতে না পারা বা ফেইল করার স্বপ্ন বোঝায় আপনি বাস্তব জীবনে চ্যালেঞ্জ নিয়ে ভয়ে আছেন।"

স্বপ্ন ৬- উড়ার স্বপ্ন দেখা
যদি আপনি স্বপ্ন দেখেন যে আপনি পাখির মত উড়ছেন কেমন লাগবে? এর অর্থ ই বা কী?

ড্রীম ডিকশনারির লেখক টনি ক্রিস্প ব্যাখ্যা করেন, “উড়তে পারার স্বপ্ন সাধারনত দুই ধরনের অর্থ বহন করে। প্রথমত, এটি আপনার স্বাধীনতার ভাব প্রকাশ করে, অপরদিকে এটি বুঝায় আপনি বাস্তব জীবনের চাপে হাঁপিয়ে উঠেছেন।”

যদি আপনি স্বপ্ন দেখেন যে আপনি একা একা উড়ছেন এর মানে হল আপনার সামাজিক জীবন বা ভালোবাসা নিয়ে আপনি বিরক্ত এবং আপনি এর থেকে মুক্ত হতে চাইছেন।

উপরের কোন স্বপ্নের সাথেই আপনার স্বপ্নের মিল খুঁজে পাচ্ছেন না? চিন্তিত হবার কিছু নেই। এর মানে হল আপনার স্বপ্নগুলো অন্যদের চেয়ে আলাদা। মূলত মানুষের ব্যাক্তি জীবনের প্রাপ্তি, ব্যার্থতা, আশা, চাওয়া, ভয় ইত্যাদির রূপই হল স্বপ্ন।


Source: Kendra Cherry, Psychology Expert

Pages: 1 2 3 [4] 5 6 ... 28