Daffodil International University
Faculty of Allied Health Sciences => Nutrition and Food Engineering => Topic started by: mehnaz on April 26, 2012, 02:10:30 PM
-
অনেকে অভিযোগ করেন-যতই খাই, কিছুতেই মোটা হইনা। আবার অনেকে বলেন- আমি বাতাস খেলেও মোটা হয়ে যাই। কোন সমাধাণ নয়, আজ জেনে নেই যে এমন কেন হয়।
একটা মানুষ যখন সম্পূর্ণ স্থির অবস্থায় ঘুমিয়ে থাকে, তখনও তার শরীর থেকে ক্যালরি/শক্তি খরচ হয়। এই শক্তি আসলে খরচ হয় তার মস্তিষ্ক ও অন্যান্য অভ্যন্তরীন অংগ-প্রত্যংগ যেমন লিভার, কিডনী, হার্ট ইত্যাদি কে সচল রাখতে। প্রতিদিন এই কাজে যেই পরিমাণ শক্তি খরচ হয়, তাকে বলা হয় Basal Metabolic Rate অথবা BMR। একেক মানুষের BMR একেক রকম হয়। গবেষনায় দেখা গেছে মানুষের BMR সর্বনিম্ন ১০২৭ কিলো ক্যালরি থেকে শুরু করে সর্বোচ্চ ২৪৯৯ কিলো ক্যালরি পর্যন্ত হতে পারে। কিন্তু ঠিক কি কারণে BMR কম অথবা বেশি হয় তা বিজ্ঞানীদের কাছে এখনো পুরোপুরিভাবে স্পষ্ট নয়।
মানুষ খাদ্য থেকে যে পরিমাণ শক্তি পায় তার মাত্র ২০% খরচ হয় তার দৈনন্দিন শারিরীক কর্মকান্ডে, ১০% খরচ হয় তার শরীরের প্রয়োজনীয় তাপমাত্রা বজায় করতে আর ৭০% ই খরচ হয়ে যায় BMR হিসেবে। যার BMR বেশি, সে অনেক খেলেও মোটা হয়না। কারণ খাদ্য থেকে পাওয়া সব শক্তি তার অভ্যন্তরীন অংগ-প্রত্যংগ গুলো কে সচল রাখতেই ব্যয় হয়ে যায়। আর যার BMR কম সে একটু খেলেই মোটা হয়ে যায়, কারণ খাদ্য থেকে পাওয়া শক্তি অভ্যন্তরীন অংগ-প্রত্যংগ গুলো কে সচল রাখার পরেও উদ্বৃত্ত থেকে যায়। যা শরীরে জমা হয় চর্বি হিসেবে।
"আপনার BMR কিভাবে বাড়াবেন?"
১)নিয়মিত ব্যায়াম করলে BMR আস্তে আস্তে বাড়তে থাকে।
২)চর্বি যুক্ত খাবার BMR কমায়, সুতরাং পরিহার করতে হবে।
৩)তিনবেলা অবশ্যই আপনাকে পর্যাপ্ত পরিমাণ খাবার খেতে হবে (আপনার শরীরের জন্য কতটুকু খাবার দরকার তা ডায়েট চার্ট থেকে বের করে নিন)। মোটারা যে ভুলটা করেন তা হলো, প্রয়োজনের চেয়েও কম খাওয়া ও দীর্ঘক্ষন না খেয়ে থাকা। দীর্ঘক্ষন যদি পেট খালি থাকে বা আপনি যদি অতিরিক্ত কম খান, শরীরও তো কম চালাক নয়, সেও BMR কে আরো low তে set করে নেয়। সুতরাং, মোটা হলে কম না খেয়ে তিন বেলা পর্যাপ্ত খান। তিনবেলা খাবারের মাঝে মাঝে খিদে পেলে ফল বা সবজী বা লো-ক্যালরি ফুড খান। আপনাকে বুঝতে হবে, খালি পেটে দীর্ঘক্ষন থাকলে তো শরীরের কাজ কমে যায়। বরং ২-৩ ঘন্টা পর পর অল্প খেলে শরীরের অনেক শক্তি খাবার হজম করতে খরচ হয়ে যায় আর পরবর্তী বেলায় আপনার বেশী ভাত খেয়ে ফেলার ইচ্ছেটাকেও দমন করে ফেলে।
-
স্বাস্থ্য কথন জানলাম......মেনে চলাটাই আসল ব্যাপার
-
Seven places to find locally grown food
Farmers' markets
Spaces where farmers sell their produce in a local community park or parking lot are called farmers' markets. They are a great way to meet the food grower, ask questions about the food's production, and get tips for preparing great meals. You can also find specialty jams, spreads, breads, baked goods, herbs, eggs, and cheese at many farmers' markets.
U-Pick
A U-Pick is a farm that opens its fields to the public during harvest so you can pick your own produce. Common examples are strawberry patches in the summer and apple orchards in the fall.
Farm stands
A farm stand is a place, like a roadside stand, near the farm where a farm sells its produce.
Food co-ops
Food co-ops are worker- or customer-owned stores or buying clubs. They usually support the local community by selling locally grown, raised, or prepared food.
Restaurants
Look for restaurants that support local farmers by preparing locally grown food and by basing the menus on seasonally available produce.
Home gardens
Grow your own fresh herbs or produce in your backyard, in a window sill pot, or in a community garden.
-
Almost everybody knows it, but very few maintain so. We should keep trying. Nice post. thanks
-
Seven places to find locally grown food
Farmers' markets
Spaces where farmers sell their produce in a local community park or parking lot are called farmers' markets. They are a great way to meet the food grower, ask questions about the food's production, and get tips for preparing great meals. You can also find specialty jams, spreads, breads, baked goods, herbs, eggs, and cheese at many farmers' markets.
U-Pick
A U-Pick is a farm that opens its fields to the public during harvest so you can pick your own produce. Common examples are strawberry patches in the summer and apple orchards in the fall.
Farm stands
A farm stand is a place, like a roadside stand, near the farm where a farm sells its produce.
Food co-ops
Food co-ops are worker- or customer-owned stores or buying clubs. They usually support the local community by selling locally grown, raised, or prepared food.
Restaurants
Look for restaurants that support local farmers by preparing locally grown food and by basing the menus on seasonally available produce.
Home gardens
Grow your own fresh herbs or produce in your backyard, in a window sill pot, or in a community garden.
-
TIPS FOR YOU.
Now it is summer session.
If would like to be obese, please take 500 gm ripe mango every day and take rest.
After 7 days , take the weight and ask me
DR MD BELLAL
-
good post