Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Md. Siddiqul Alam (Reza)

Pages: 1 ... 13 14 [15] 16 17
211


DIU achieved membership from Accreditation Council for Business Schools and Programs (ACBSP) for teaching and learning excellence. IEB (The Institution of Engineers, Bangladesh) accreditation provisions are in place for BSc in CSE and ETE. IEB accreditation of BSc in EEE, TE and SWE are under process at the moment.

DIU always focuses on Student exchange, Faculty exchange, Summer program, Internship, Research, dual degree program, Ph.D, e-Learning with leading international universities.

212
Humanities & Social Science / Re: 21 tips for time management
« on: May 28, 2016, 04:05:35 PM »
Informative but difficult to follow in everyday.

213
Thanks for providing lot of information about Importance of Public Relations in Academic Libraries.

214
Library of DIU / POST GRADUATE DIPLOMA in IS&LM
« on: May 28, 2016, 12:33:54 PM »
Program overview :

Social change and fast development in information technology have caused on increasing demand on library professionals and, as a 
consequence, imposes the need for highly qualified personnel in Libraries, Moreover, the government of Bangladesh has decided to employ at least one Library professional in each High School, College and Madrasha of the country which leads to significant demand of work farce in this field.

Under these circumstances, a one Post-Graduate Diploma in Information Science and Library Management is designed to provide a dynamic and enriched learning experience that will help students to develop skills, knowledge and attitude needed by contemporary information professionals, They will learn how to conduct research, cataloging and collection management skill, use digital and social media tools and develop customer service expertise.

Program objectives :

The aim of this program is to establish the significance of the dynamic role of information and library work in today's information society and knowledge-based economy, and to develop the knowledge and skills needed to handle effectively the storage, retrieval, analysis and communication of information.

This program provides students with a professionally and nationally recognized qualification in library and information management and prepares students for careers as skilled librarians or knowledge and information management professionals.   

215
Software Industry in Bangladesh / Softeare Engineering.
« on: July 23, 2015, 10:14:55 AM »


Software Engineering program is taught by industry professionals with a wealth of experience, where you will gain a good knowledge of how software engineering fits across a variety of industries. The program consists of a mixture of both theoretical and practical hands-on learning to provide you with the skills and knowledge that employers want.

216
Dictionary / Re: Abbreviation
« on: July 21, 2015, 03:43:50 PM »
Thanks for providing lot of information about abbreviation of Computer.

217
Use of email / Re: Common Email Name Setup
« on: July 21, 2015, 12:32:11 PM »
Thanks for Sharing information about Common Email Name Setup. 

218
Permanent Campus of DIU / PROGRAMS AT DIU PERMANENT CAMPUS :
« on: July 21, 2015, 10:51:35 AM »
Bachelors Programs :

* BBA
* B.Sc. in Computer Science & Engineering.
* B.Sc. in Textile Engineering.
* B.Sc. in Nutrition & Food Engineering.
* B.Sc. in Electrical & Electronic Engineering.
* B.Sc. in Environmental Science & Disaster Management.
* B.Sc. in Civil Engineering.
* B.Sc. in Software Engineering.
* Bachelor of Entrepreneurship Development.
* Bachelor of Architecture (B. Arch.)
* Bachelor of Tourism & Hospitality Management.
* Bachelor of Pharmacy.
* B.A. (Honors) in English.
* LL.B (Honors)


219
Interesting information.

222
Common Forum/Request/Suggestions / Re: EBOLA
« on: August 13, 2014, 12:01:27 PM »
Thanks for sharing.........

223
Thanks for providing lot of information about Great Teacher.

224
১০ খাবার খেয়ে চর্বি কমান
বাংলানিউজটোয়েন্টিফোর.কম
- See more at: http://www.banglanews24.com/beta/fullnews/bn/272490.html#sthash.PWHrihND.dpuf

ঢাকা: মেদবহুল শরীর ব্যক্তির সৌন্দর্যই নষ্ট করে না, ব্যক্তির জন্য অস্বস্তিকরও বটে। শরীরের মেদ কমাতে অনেকে খাবার কমিয়ে দেন, নিয়মিত শরীর চর্চা (ব্যায়াম) করেন।

কিন্তু খাবার খেয়েই আপনি আপনার মেদ কমাতে পারবেন। এমন ১০টি খাবারের তালিকা দিয়েছেন পুষ্টিবিজ্ঞানী ও ফ্রিল্যান্স‍ার কারা ল্যান্ডাউ।

‘ট্যাভেলার্স ডায়েটিশনে’ দেওয়া তার তালিকার খাবার গুলো হচ্ছে কাজুবাদাম, তরমুজ, মটরশুটি, সবুজ শাক-সবজি, শশা, আভাকাডো, যব বা জই, পানি, আপেল ও পিপারমেন্ট।

কাজুবাদাম
দীর্ঘক্ষণ পেট ভর রাখার জন্য ত্বক মসৃনকারী ভিটামিন ই ও আমিষ সমৃদ্ধ কাজুবাদাম এক মুঠোই যথেষ্ঠ। কাজুবাদামে যে ক্যালটির আছে তা মেদ তৈরিতে কোনো ভূমিকা রাখে না। তাই অন্যান্য ফ্যাটি খাবার না খেয়ে কাজুবাদাম একটু বেশি খান।

তরমুজ
তরমুজে রয়েছে ৮২ শতাংশ পানি। শরীরের বাড়তি সোডিয়াম সরিয়ে একটি লম্বা সময়ের জন্য ক্ষুধাহীন থাকতে সহায়তা করে।

ভিটামিন সি সমৃদ্ধ সুস্বাদু এ ফলের প্রতি এক কাপে রয়েছে ১০০ ক্যালোরি। পছন্দের তারকাদের মতো সুন্দর শরীর গড়তে নাস্তায় তরমুজ রাখুন।

মটরশুটি

নিয়মিত মটরশুটি খেলে চর্বি কমে, হজম ক্ষমতা বাড়ে, শরীরের মাংসপেশীরও বিকাশ ঘটে। দীর্ঘ সময় ক্ষুধাহীন থাকার জন্য মটরশুটি বেশ কার্যকরী।


সবুজ শাক সবজি
একটি স্লিম শরীরের অধিকারী হতে চাইলে সবুজ শাক-সবজি দিয়ে প্লেট ভর্তি রাখতে হবে। ভাতের চেয়ে শাক-সবজির পরিমাণ বেশি হলেও সমস্যা নেই।  বিভিন্ন অত্যাবশ্যক ভিটামিন ও খনিজ পদার্থ সমৃদ্ধ সবুজ শাক-সবজি চর্বি কমায়। এছাড়া শরীরে পানি ধরে রাখতেও সহায়ক শাক-সবজি।

শশা
শশার প্রায় ৯৬ শতাংশই পানি। এ কারণে শশা খুবই ঠাণ্ডাজাতীয় খাদ্যশস্য। শশা একটি অত্যন্ত কম ক্যালোরিযুক্ত খাদ্য। একটি শশাতে মাত্র ৪৫ ক্যালোরি থাকে। শরীরের মেদ কমাতে খুবই কার্যকরী শশা।

আভাকাডো(নাশপাতি)
বিভিন্ন অত্যাবশ্যক পুষ্টিতে ভরপুর আভাকোডা (নাশপাতি জাতীয় ফল বিশেষ)। আঁশওয়ালা এ ফল খেলে দীর্ঘক্ষণ খিদে পায় না, সঙ্গে পেটের চর্বি দ্রুত কমিয়ে ফেলে।

যব বা জই
আকষর্ণীয় শরীরের অধিকারী হতে চাইলে নাস্তার প্লেটে ওট ( যব বা জই) রাখুন। ওজন কমাতে ওট খুবই কার্যকরী। কম ক্যালরিযুক্ত এ ফল শরীরে ধীরে ধীরে শক্তি যোগায়।

পানি
মেদবহুল পেট থেকে মুক্তির সহজে এড়ানো যায়। এজন্য আপনাকে প্রতিদিন পান করতে হবে বেশি পরিমাণে পানি। বেশি পানি খেলে পেট বেড়ে যাবে-এমন কোনো আশঙ্কাই নেই

আপেল
আঁশযুক্ত মিষ্টি ফল আপেল পেট ভরপূর্ণ রাখে। অতিরিক্ত খাবার গ্রহণ না করে পরিমিত আপেল খান।

পিপারমেন্ট

পিপারমেন্টে খেলে হজম শক্তি বাড়ে, মেজাজও ফুরফুর থাকে। মেদযুক্ত পেট কমাতে খুবই দরকারি পিপারমেন্ট। চায়ের সঙ্গে পিপারমেন্ট মিশিয়ে খাওয়া উত্তম পন্থা।

শুধু মেদ কমানোই নয়, ত্বকের উজ্জ্বলতা বাড়াতেও সহায়ক পিপারমেন্ট

- See more at: http://www.banglanews24.com/beta/fullnews/bn/272490.html#sthash.7ly70aGs.dpuf

225
Aim of the Department :

The main aim to open this program is to train students in the area of Nutrition, Dietetics, Clinical Nutrition, Food Chemistry, Food Microbiology, Food Preservation, Food Packaging, Processing of Fruits, Vegetables, Cereals, Pulses, Oil seeds, Milk, Meat and their products, Beside this, practical imparted in the areas of Clinical study, Food Analysis, Quality Tests and Food Evaluation will be provided to help achieve the once fully.
 
The objectives of Nutrition and Food Engineering are :

a. To increase the employ ability in the food processing sector of Bangladesh and abroad.

b. To expose the participants to the basic essentials of food technology & preservation so that they become capable of independently 
    handling food processing units.

c. To make them understand the nutritional sides, which may help, inoculate the scientific view regarding dietary habits of population.

d. To enable the participants to keep themselves abreast of the least of recent changes in Food technology & management.

e. To appreciate the management & marketing perspective of food processing industry.

f. To create necessary awareness regarding the factors affecting food processing & preservation.

g. To enable students to list good sources of major nutrients to enumerate basic food groups & contribution of each group for planning
    a balanced diet,

h. To be able to state environmental pollutants,

i. To recognize early symptoms of common diseases, and to

j. Develop the concept of SME available form locally raw materials inside the country.




Pages: 1 ... 13 14 [15] 16 17